Τo Aids στον κινηματογράφο

2014-01-16 19:54

Αν και με αντανακλαστικά πολύ πιο καθυστερημένα από ότι συνήθως (ίσως γιατί η υπερσυντηρητική κοινωνία των Η.Π.Α. έψαχνε ακόμα και 10 χρόνια μετά να βρει τι την χτύπησε) το Hollywood αποφάσισε να ασχοληθεί και αυτό , με το θέμα του aids το 1993. Και αφού αποφάσισε να σταματήσει να σιωπά και να φοβάται για το aids, δημιούργησε τον πρώτο ήρωα, τον πρώτο πρωταγωνιστή και ίσως την πρώτη στιγμή που οι άνθρωποι κατάφεραν να δουν τουλάχιστον με συμπάθεια τους ασθενείς από aids.

 Φυσικά, για έναν τόσο δύσκολο ρόλο έπρεπε να επιστρατευθεί ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της βιομηχανίας( δείχνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του ότι είναι και σπουδαίος ηθοποιός) ο  Τομ Χάνκς. Μαζί  του ένας εξαιρετικός Ντένζελ Ουάσινγκτον ως ο ομοφοβικός του δικηγόρος. Η ταινία Philadelphia  είναι ακόμα και σήμερα η πιο διάσημη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που μίλησε ανοιχτά για το θέμα. Στην ταινία ο Χανκς υποδύεται ένα δικηγόρο ο οποίος στο ζενίθ της καριέρας του απολύεται από την εταιρία του μόλις τα αφεντικά του υποψιάζονται την ομοφυλοφιλία του και κυρίως την ασθένεια του. Η μεγαλούπολη Φιλαδέλφεια, πιο σκοτεινή από ότι συνήθως, εμφανίζεται στην ταινία βαθιά συντηρητική ως προς τις σεξουαλικές προτιμήσεις και ανισόρροπα τρομαγμένη ως προς το aids. Αποτελεί μια μικρογραφία όλων των μεγαλουπόλεων των Η.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο ήρωας δεν τολμά να αποκαλύψει στους συνεργάτες του όχι μόνο το ότι πάσχει από aids αλλά ούτε καν την ομοφυλοφιλία του. Τα ομοφοβικά αστεία δίνουν και παίρνουν από τους ανώτερους του ενώ όταν αποφασίσει να μηνύσει την εταιρία που τον απέλυσε μόλις  συνειδητοποίησαν ότι είχε aids, βρίσκει τις πόρτες κλειστές από όλους τους δικηγόρους που ζητά να τον εκπροσωπήσουν στη δίκη.

Σκηνές που χαρακτηρίζουν τον τρόμο και την ανιδεότητα απέναντι στην <<πανούκλα των ομοφυλοφίλων>> όπως χαρακτηρίστηκε αρχικά, είναι η σκηνή της αποκάλυψης της ασθένειας στον Ντένζελ Ουάσινγκτον  και η σκηνή στην βιβλιοθήκη που ψάχνοντας για βιβλία που έχουν σχέση με το aids οι  υπόλοιποι αναγνώστες  εξαφανίζονται. Τελικά ο μαύρος ομοφοβικός ετερόφυλος δικηγόρος, αποφασίζει να υπερασπιστεί τον ήρωα, κερδίζοντας την δίκη και ταυτόχρονα ένα μάθημα ζωής. Σταδιακά αποκηρύσσει την ομοφοβία του και τον τρόμο του απέναντι στους ασθενείς του aids. H σπουδαία ταινία χάρισε στον Χανκς το όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου και στον Σπρίνγκστιν το όσκαρ τραγουδιού για το εμβληματικό streets of Philadelphia

https://www.youtube.com/watch?v=y3H179PD_GI

Λίγα χρόνια αργότερα(1999)στο ‘’Todo  Sobre Mi madre’’(Όλα για τη μητέρα μου)  ο μονίμως αντιδραστικός δημιουργός Πέντρο Αλμοδόβαρ ασχολήθηκε και αυτός(έστω και επιφανειακά) με το θέμα του Aids όπου μια εκ των πρωταγωνιστριών είναι  τραβεστί (τι πρωτότυπο για ταινία του Αλμοδόβαρ) και ταυτόχρονα  πατέρας ενός 18χρονου νεκρού σε τροχαίο, ενώ  ήδη έχει προλάβει να κολλήσει μια καλόγρια με Aids.

https://www.youtube.com/watch?v=Ks7NRasbnv4



 

Επαφή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ AIDS stamenfeson@yahoo.gr